SNES review Hook

In de Super Nintendo tijd kon Sony alleen dromen van eigen console en maakte dan ook games voor de Super Nintendo. Hook was een van die games.

Over Hook

Naam: Hook [PAL]
Release: ???
Ontwikkelaar: Sony
Genre: Platformer

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer.

Hook is een spel naar de gelijknamige film van Steven Spielberg waarin de oude Peter Pan weer teruggaat naar Neverland. Sony wist de licentie voor een game te bemachtigen en maakte hier ten volle gebruik van met onder andere versies voor de PC, NES, SNES, Genesis en meer. Bij uitmelking van een licentie op deze manier is de kans groot dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Of dat zo is bij deze game, lees je in deze review.

Hook snes review bos

Het spel heeft zich nauwelijks vastgehouden aan de film, maar het komt erop neer dat je met Peter Pan speelt. Het is een 2Dplatformer met slechts tien levels, verschillende bazen en uiteindelijk het eindbaasgevecht met kapitein Haak (Hook). Het eerste wat opvalt zijn de controls, aangezien er slechts twee knoppen intensief gebruikt worden. B om te springen en snel te vliegen, en Y om aan te vallen en te rennen. “You make it a Sony”, maar ik vraag me echt af wat ik hiervan moet maken. Nintendo heeft niet voor niets vier besturingsknoppen op hun controller geplaatst. Hopelijk kan het grafische gedeelte een betere eerste indruk achterlaten.

Graphics

Gelukkig laten de graphics een betere indruk achter. De kleurrijke graphics zien er erg goed uit. De werelden zijn zeer gedetailleerd en laten over het algemeen een cartoonachtige indruk achter. Hierdoor lijken ze weinig op de acteurs, maar zijn de karakters door de overdreven stijl goed te herkennen. Het is dan ook zeer vermakelijk om te zien hoe Sony een vrij kinderachtig ogende game op de markt bracht(terwijl ze nu anders prefereert). Dit is mede te zien aan de vijandelijke sprites(karakters) die na geraakt te zijn met hun handen omhoog gaan staan. Een grappige stijl waarbij qua graphics alles goed in orde is.

Muziek

Hook snes review ijskonijn

Op het gebied van het geluid scoort dit spel redelijk. Zo zijn er enkele nummers uit de film te vinden die de link naar film wel overduidelijk weten te maken. De achtergrondmuziek weet zich ook goed aan de sfeer aan te passen. In grotten resulteert dit bijvoorbeeld in wat hollere tonen, maar de muziek straalt toch altijd een vrolijke sfeer uit. Helaas wordt het na verloop van tijd erg repetitief. Dit komt mede door het geringe aantal soundtracks. De effecten zoals zwaardslagen, bommetjes, geraakt worden, zijn redelijk voorspelbaar, maar klinken goed. Ook het geluid scoort dus een voldoende.

Gameplay

Zoals eerder vermeldt speel je als Peter Pan en moet je tien middellange levels doorlopen. Dit is naar mijn mening erg kort, maar het lijkt erop dat de makers het zo bedoeld hebben. Er is namelijk geen savefunctie in dit spel opgenomen. Opzich niet zo’n probleem, maar de makers hebben ook niet de moeite genomen een passwordsysteem te ontwikkelen. Een groot minpunt dus.

Hook snes review hook1

Als Peter Pan kan je slechts twee dingen doen: Springen en met je zwaard slaan. Had er echt niet meer ingezeten? Meerdere wapens, in de vorm van extra items die je in een level kunt oppakken? Het is er bij Hook helaas niet bij. Gelukkig is er af en toe afwisseling als Peter door middel van feeënpoeder kan gaan vliegen, maar bij deze afwisseling blijft het dan ook. Een ander minpunt van de besturing is het springen. Dit springen is beter te beschrijven als een soort zweefsprong waarbij je als speler soms het gevoel hebt dat je je karakter niet goed in de hand hebt.

Gelukkig zijn de levels zelf leuk ontworpen. Je vindt dan ook een breed scala aan verschillende soorten platformlevels, variërend van grotten en halve vlieglevels. Helaas zijn deze levels wat minder ingevuld. Er is vooral een schaarste aan verschillende vijanden. Ook is het spel over het algemeen simpel, alhoewel de besturing of het bijna onmogelijk ontwijken van vijanden (je loopt een kamer in en er komt ineens een ton aanrollen) het spel soms wel lastig maakt.

Hook snes review hook2

Bovendien zijn de bazen soms slecht afgewerkt. Zo kon ik bij maar liefst 2 bazen (waaronder de eindbaas) een positie innemen waarbij ik onmogelijk geraakt kon worden. Allemaal indicatoren van een snel afgeraffelde game. Uiteraard zijn er wel positieve punten te ontdekken, zoals de goed ontworpen levels, maar deze game blijft toch een gemiddelde platformer.

Conclusie

Hook snes review jump

Bij deze game moet ik tot de conclusie komen dat het spel niet boven het niveau van de gemiddelde platformer uitsteekt. Muziek en graphics zijn redelijk tot goed verzorgd, maar bij gameplay komen de echte mankementen pas naar voren. Het blijkt dat deze game inderdaad redelijk zwakjes is afgewerkt en het lijkt er dus inderdaad op dat Sony makkelijk wilde scoren met een filmlicentie. Dit spel verdient het niet om tussen klassiekers als Super Mario World, Donkey Kong Country en Super Metroid in de kast gezet te worden.

Eindscore SNES review Hook

Graphics
24/30 – Een cartoonachtige stijl die niet goed bij de film past, maar wel goed bij het soort spel past.
Muziek
15/20 – Klinkt redelijk goed, maar wordt na verloop van tijd repetitief.
Gameplay
22/50 – De matige afwerking, de simplistische besturing, de glitches en het schrale aantal levels zorgen voor deze lage score.
Overall
61/100 – Een middelmatige platformgame die alleen een aanschaf waard is bij een goede prijs.
hook snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer.

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like