SNES review Harvest Moon

Harvest Moon is de eerste game uit de succesvolle reeks. Het enige wat je hoeft te doen, is boer zijn.

Over Harvest Moon

Naam: Harvest Moon [PAL]
Release: ???
Ontwikkelaar: Natsume
Genre: Strategie (boerderij runnen)

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Strategie.

Als je het spel opstart, krijg je het begin van het verhaal te zien. Je ouders gaan erop uit, laten je achter met een een stuk grond en iets wat je een boerderij kan noemen. Je hebt niets, want ook de dieren worden van je erf weggehaald. Het einde heb je zelf in de hand. Zo kan je er alles aan om een succesvolle boer te zijn, kan je achter de vrouwen aangaan of kies je ervoor om al die tijd niets te doen. De mogelijkheden als boer zijn eindeloos.

harvest moon snes review vis1

Graphics

De graphics zijn redelijk goed voor een Super Nintendo spel. Al ben ik niet echt onder de indruk geraakt van de karakters. Vooral de dochter van de burgemeester leek vanuit een bepaalde stand op de klokkenluider van de Notre Dame.

Dit is het grote echte minpunt op het gebied van de graphics. Het gebied waar het spel zich afspeelt, ziet er erg gedetailleerd uit. Dit moet ook wel, aangezien het spel zich maar op 3 verschillende locaties afspeeld (de boerderij, de stad, de berg) en is het ontwerpen van (slechts) 3 gebieden een kleine moeite. De huizen waar je naar binnen kunt zien er vrij standaard uit, dus als boer ben je daar snel op uitgekeken.

harvest moon snes review indestad

Voorwerpen zoals de hamer, bijl, gieter zijn makkelijk te herkennen, alhoewel ze soms even groot als Jack (de boer en hoofdpersoon van dit verhaal) lijken. De gewassen zijn erg mooi gedaan en het is dan ook mooi om te zien hoe je gewas van dag tot dag uitgroeit tot een volwassen plant. Ook het onderscheid tussen een maiskolf en een aardappel is zo gemaakt.

Beestenboel

Ten slotte de dieren. De kippen en koeien. De kippen, zowel de eieren, kuikens en volwassen kippen, zien er goed uit. De koeien daarentegen zien er wat vreemd uit, maar dat neemt niet weg dat ze er grappig uit zien. Kortom, de graphics zijn zeker niet slecht. Ze zien er een beetje cartoonachtig uit, alles in makkelijk te herkennen en de omgeving is vrij gedetailleerd.

Muziek

Muziek, het teleurstellende punt van het spel. Zo is de achtergrondmuziek van het spel is matig. De deuntjes zijn vrij simpel en gaan na verloop van tijd vervelen. Gelukkig is er voor elk seizoen een ander deuntje, maar dat neemt niet weg dat de muziek op de achtergrond saai blijft. De geluidseffecten zijn ook vrij standaard. Het hakken van hout, het water geven, het lopen, klinken ook vrij simpel. Echter, bij het water geven, hoor je dat het gaat om water geven. En dat is het belangrijkste. Een beetje tegenvallend dus, maar niet echt iets om je aan te storen.

Gameplay

Bij Harvest Moon is het dus de bedoeling dat je als eigen boer een Boerderij opbouwt. Aan het begin van het spel begin je namelijk met niets. Je hebt een stuk grond dat vol staat met onkruid, boomstammen en stenen. Gelukkig heb je wel een huisje, wat materiaal en een kippenstal, opslagplaats en dergelijke.

harvest moon snes review houthakken

Als je begint met spelen heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om gewassen te gaan verbouwen. Zo zijn er verschillende gewassen; Bijvoorbeeld aardappelen in de zomer en mais in de lente. In deze twee jaargetijden kunnen dus gewassen verbouwd worden. Eerst moet de boer zijn grond gereedmaken. Daarna wordt er ingezaaid. En vervolgens moet er een aantal dagen(ligt aan het gewas) water gegeven worden met een gieter. Na een aantal dagen komt er dan een gewas te voorschijn dat verkocht kan worden. Zo’n dag in het spel duurt zo’n 3 minuten. Daarna kan je gaan slapen en begint de volgende dag.

Gewassen verbouwen

Het verbouwen van een gewas is erg leuk. Je werkt er namelijk een aantal dagen voor en dan is het extra leuk als het gewas verkocht is. Gelukkig hoef je als boer niet alles zelf te doen. Er zijn namelijk twee dieren die je te hulp schieten; Een hond en een paard. Deze beesten hoef je geen voedsel te geven, maar zijn wel erg nuttig. Zo kan een hond wilde dieren van je gebied af houden. En op je paard? Daar kun je op rijden, zodat het verplaatsen van boerderij naar stad wel erg makkelijk wordt.

Tegenslagen voor de boer

Helaas moet een boer ook tegenslagen verwerken. Zoals een storm die een gedeelte van je gewassen wegvaagt. Het verbouwen van een gewas is dus erg realistisch en het is loon naar werken als je je gewas eenmaal verkoopt.
Zodra de herfst aanbreekt, groeien er geen gewassen meer.

In deze tijd is het de bedoeling dat je kippen en koeien groot gaat brengen. Hiervoor heb je gras nodig (dat je geplant hebt en vervolgens hebt gemaaid). Kippen leveren weinig op. Ze kosten 1000 Geldeenheden, ze moeten elke dag voorzien worden van een stukje gras en daarvoor geven ze slechts een ei. Dat ei kan je verkopen voor 50 geldeenheden of laten uitbroeden zodat er een kuiken uitkomt.

harvest moon snes review hond

De beste manier om geld te verdienen zijn koeien, maar “Om dieren te houden, moet je van ze houden”. Het kost dan ook veel moeite om een een goede koe te krijgen. Een koe kost 5000 en het duurt 21 dagen voordat ze volgroeid is.

Daarnaast moeten ze elke dag geborsteld, gevoed en bepraat (complimentjes geven) worden. Maar dan gaat ze melk geven en dat levert goed geld op. Het houden van dieren kost tijd, maar daar krijg je wel veel geld voor. Met dit geld kan je vervolgens je huis laten vergroten. Of je kan cadeautjes kopen voor de meisjes in de stad. Het is namelijk mogelijk om te trouwen. Er zijn totaal 5 meisjes in de stad die je voor jezelf kan winnen door cadeau’s te geven, een praatje te maken of een dansje te maken op een feest. Na al deze inspanningen kan je proberen een huwelijksaanzoek te doen.

Vernieuwende gameplay

Het sociale aspect van de game was een originele toevoeging op de gameplay die al erg vernieuwend was. Helaas vertonen de karakters in het spel wel robot-achtige trekjes. Zo herhalen ze soms zinnen 10 keer achter elkaar. Een goede manier om een meisje te versieren is door met haar te dansen op de verschillende feesten. Ook de feesten zijn een leuke toevoeging op het spel en het eieren zoeken op een bepaald feest is bijvoorbeeld erg grappig.

harvest moon snes review geheimetuin

Heb je een vrouw, een goedlopende boerderij en bezoek je regelmatig een feestje; dan is het toewerken naar het einde. Er zijn verschillende eindes, dus het ligt aan jezelf hoe het einde uiteindelijk is. Het spel is dus meerdere malen uit te spelen, omdat er verschillende eindes zijn.

Kortom, het verbouwen van gewassen en het houden van dieren is erg realistisch. Het is ook erg leuk om er vervolgens geld mee te verdienen. Het verdienen van geld op deze manier houdt je als speler al een tijdje bezig. Ook het sociale aspect, helaas soms een beetje robot-achtig, is ook iets wat tijd in beslag neemt. Daarnaast zijn er nog vele dingen die je als boer gaat ontdekken. Het grote minpunt is dat het spel sommige mensen snel gaat vervelen, maar als je het spel speelt tot het einde, heb je er een aardig aantal uur gameplay opzitten.

Conclusie

Harvest Moon is een titel die erg vernieuwend was. Er is veel te doen, maar dat neemt niet weg dat het kan gaan vervelen. Het is mij echter niet gaan vervelen. De conclusie: Het is een erg leuk spel, maar ken jezelf. Harvest Moon is namelijk vrij zeldzaam en prijzig. Daarom zou het zonde zijn veel geld uit te geven voor een spel dat je na een aantal uur spelen niet meer aanraakt.

Eindscore SNES review Harvest Moon

Graphics
20/30 – Middelmatige graphics.
Muziek
12/20 – Achtergrondmuziek is te simpel.
Gameplay
46/50 – Erg vernieuwend en de gameplay is eigenlijk eindeloos.
Overall
78/100 – Je moet ervan houden.
Harvest Moon snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Strategie.

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like