SNES review Frogger

Frogger was het laatste spel dat werd uitgebracht op de Super Nintendo in Amerika. Een lekker of overbodig toetje?

Over Frogger

Naam: Frogger (USA)
Release: 1998
Ontwikkelaar: Majesco
Genre: Actie

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Actie!

frogger snes review intro

Bijna iedereen kent de opzet van dit populaire spel dat zijn hoogtepunt kende in de jaren tachtig. Met een kikker naar de overkant komen, zonder geraakt te worden door obstakels (vaak in de vorm van auto’s). Daarnaast heb je een tijdslimiet van rond de 30 seconden. Het in dit spel de bedoeling vijf keer de overkant te bereiken door je Frogger in de vijf aangegeven eindpunten te krijgen. Majesco kwam nog op de proppen met deze game toen de Super Nintendo plaats moest maken voor de volgende generatie. Enig motief voor deze uitgave lijkt dan ook op het snel verdienen van een paar keiharde dollars. Of dat zo is, lees je in deze review.

Graphics

frogger snes review klaar

Het lijkt er wel degelijk op dat deze game afgeraffeld is. Dit blijkt wel uit de erbarmelijke slechte graphics. Frogger zelf is niet meer dan een groene slijmbal waar weinig van te maken is. Van de sprites is sowieso weinig te maken, want auto’s, slangetjes en krokodillen kennen nauwelijks goedlopende animatie. Eigenlijk is op elk grafisch punt wel wat op te merken. Zoals de drijvers(de ronde objecten) die nergens op lijken en het water dat veel weg heeft van een elektrisch veld. Het is eigenlijk een schande dat Majesco qua graphics dit ondermaatse werk afleverde, terwijl de krachten van de SNES al jaren bekend waren.

Muziek

frogger snes review get ready level 5

Wat kan er gezegd worden over de muziek? Over de achtergronddeuntjes weinig, want die zijn er namelijk niet. Het maakt het geheel stil en laat lege indruk achter. De speler moet het puur doen met geluidseffecten. Doordat er geen achtergrondmuziek is, gaat het springgeluid van Frogger na verloop van tijd irriteren. Daarnaast kloppen sommige geluiden niet. Zoals het geluid van een remmende auto. Het probleem? De auto remt helemaal niet nadat hij tegen Frogger is aangereden. Ook het geluid laat een snel afgemaakte indruk achter, want de effecten klinken als stappen in een lege opslagplaats.

Gameplay

Over de gameplay is helaas ook weinig goeds te zeggen. Het gehele spel kent twee modi, alhoewel de strekking precies hetzelfde is. Je moet een zo hoog mogelijke score behalen, dit doe je alleen of met zijn tweeën(je speelt dan om en om). Er zijn acht levels die steeds lastiger worden, maar helaas kennen ze totaal geen variatie. Het is steeds hetzelfde, alleen met snellere auto’s, andere boomstammen en meer vijanden. Zodra je level 8 hebt uitgespeeld, begin je weer met een moeilijkere versie van level 1. Er komt dus geen eind aan. Het enige doel is dus het neerzetten van een zo hoog mogelijk score.

frogger snes review level 3

Daarnaast zitten er nog kleine foutjes in het spel. Zo moet je je Frogger steeds in een soort opening van een grot zien te krijgen. Er zijn vijf van die openingen en soms komt er een krokodillenhoofd in die opening, zodat je er niet in kunt. Echter, toen er nog maar een opening open was(de andere vier zaten al vol met Froggers) en nog maar vier seconden op de klok stond, zat er een krokodil is de laatste opening. Kortom, daar kom je nooit in, tijd op en een leven minder.

frogger snes review level 5

Ook hier valt dus ook bij gameplay een sterk staaltje gemakzucht op. De levels zijn steeds hetzelfde, er zitten kleine foutjes in en het enige doel van het spel is zo lang mogelijk spelen. Geen vleugje innovatie te bespeuren in het oude froggerconcept.

Conclusie

Frogger blijkt dus een anticlimax: Het laatste en zo’n beetje slechtste spel voor de Super Nintendo. Gemakzucht en gebrek aan innovatie op gameplaygebied staan aan de basis van deze deceptie. Daarnaast waren de makers te lui om achtergrondmuziek te componeren en ook opgepoetste graphics vonden ze niet nodig. Frogger is een spel dat puur leunt op naam en op het gebied van gameplay niets nieuws te bieden heeft. Ter vergelijking: Super Mario 64 kwam in 1996 al uit in Amerika, terwijl het wanproduct Frogger 2 jaar na deze release aan de man gebracht werd. Een pluspunt: deze game is nooit in Europa uitgekomen. Mocht je deze game ooit nog tegen komen, loop er met een grote boog omheen.

Eindscore SNES review Frogger

Graphics
10/30 – Afgeraffeld; Graphics die niet op een SNES thuishoren in 1998.
Muziek
5/20 – De gemakzucht regeert: er is geen achtergrondmuziek en ook de effecten klinken niet goed.
Gameplay
15/50 – Geen vernieuwing van het bekende concept. Daarnaast erg eentonig.
Overall
30/100 – Een van de meeste waardeloze releases in de geschiedenis van de Super Nintendo.
frogger snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Puzzel!

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like