SNES review Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest

Rare kwam terug met een tweede deel voor de Donkey Kong Countryserie. Opvallend is dat je in dit deel niet kan spelen met Donkey Kong, omdat hij gekidnapt is door de kwaadaardige King K. Rool.

Over Donkey Kong Country 2

Naam: Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest [PAL]
Release: 1995
Ontwikkelaar: Rare
Genre: Platformer

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer

Donkey Kong Country 2 snes review cranky

Diddy en Dixie vinden een briefje met de boodschap dat Donkey Kong gekidnapt is. Hier moeten ze een stokje voor steken. Het verhaal heeft wederom niet veel om het lijf. Maar aangezien daar zelfs een karakter in het spel bewust van is (Cranky) geeft dit weer extra humor mee aan dit spel. Donkey Kong Country 2 (DKC2) is net zoals zijn voorganger een platformer. Al sidescrollend beweeg je je als speler in de verschillende werelden om het uiteindelijk op te nemen tegen een baas. Dit doe je met Diddy en Dixie Kong, die beide hun specifieke eigenschappen hebben. Zo is Diddy flexibel en kan een ton gebruiken om zichzelf te beschermen, terwijl Dixie de dingen vooral doet met haar haar (vliegen en tonnen pakken). Uiteindelijk werk je toe naar het eindbaasgevecht met King K. Rool.

Lees ook: De SNES review van Donkey Kong Country 1

Diddy en Dixie vinden een briefje met de boodschap dat Donkey Kong gekidnapt is. Hier moeten ze een stokje voor steken. Het verhaal heeft wederom niet veel om het lijf. Maar aangezien daar zelfs een karakter in het spel bewust van is (Cranky) geeft dit weer extra humor mee aan dit spel.
Donkey Kong Country 2 (DKC2) is net zoals zijn voorganger een platformer. Al sidescrollend beweeg je je als speler in de verschillende werelden om het uiteindelijk op te nemen tegen een baas. Dit doe je met Diddy en Dixie Kong, die beide hun specifieke eigenschappen hebben. Zo is Diddy flexibel en kan een ton gebruiken om zichzelf te beschermen, terwijl Dixie de dingen vooral doet met haar haar (vliegen en tonnen pakken). Uiteindelijk werk je toe naar het eindbaasgevecht met King K. Rool.

Graphics

Als je dacht dat Donkey Kong Country goede graphics had, is dit een spel om je vingers bij af te likken. De karakters zien er goed gedetailleerd uit, waarbij de angstige ogen bij een baas het beste voorbeeld zijn.
De details zijn ook in de levels zelf terug te vinden. Er is gebruik gemaakt van schitterende achtergronden. In het level met de honingraden zie je de honing er vanaf druipen. Maar dit is slechts een voorbeeld van hetgeen dat Donkey Kong Country 2 op grafisch gebied te leveren heeft.

Donkey Kong Country 2 snes review DK-munt

Kortom, alles is tot elk puntje goed afgewerkt. Daarnaast heeft elke wereld een ander thema (lava, ijs, bos, kermis) waar je steeds weer kennis maakt met allerlei grafische hoogstandjes, zoals transparancy en mooie 3d gerenderde effecten. We kunnen grafisch dus spreken van een meesterwerk, gezien het feit dat het maximale uit de Super Nintendo is gehaald.

Muziek

Is er muzikaal genoeg gedaan om de befaamde tunes uit het eerste deel te evenaren? Het eerste dat opvalt, zijn de gevarieerde effecten die dit spel kenmerken. Zo zijn er mooie windvlaageffecten, aapgeluiden, geraakte vijanden, gezoem van bijen, klapperende kaken en vuurwerk om maar een paar varianten te noemen.

Donkey Kong Country 2 snes review honing

Met de achtergrondmuziek is gebeurd wat je ervan mocht verwachten. De kenmerkende muziek uit deel 1 vernieuwen zodat het nog beter klinkt. Dit is goed gelukt en de muziek past vooral goed bij de levels. Zo is er in een achtbaanlevel gebruik gemaakt van herkenbare technomuziek, die je vaak in kermissen hoort.

Een perfect voorbeeld van zowel geluidseffecten als achtergrondmuziek is in de kamer van Cranky. Perfecte muziek die past bij de grappen van Cranky ondersteunt door treffende apengeluiden. Kortom, de muziek uit DKC is verbeterd door het te variëren en vernieuwen.

Gameplay

Donkey Kong Country (DKC) wordt geprezen om zijn schitterende graphics en mooie muziek. Ook de gameplay is leuk, met twee figuren die je alleen of met een vriend(in) bestuurt. Je kunt als speler nog geheime levels vinden en je krijgt tijdens het avontuur hulp van dierenvrienden. Dit is allemaal vertegenwoordigd in DKC2, alleen hebben de makers een groot minpunt weggewerkt: de geringe moeilijkheidsgraad uit DKC.

Donkey Kong Country 2 snes review lava

Deze versie van Donkey Kong Country kenmerkt zich door moeilijkere levels en lastige eindbazen. Zo wordt je in sommige levels opgejaagd door een giftige substantie die de kans tot het maken van een fout verhoogt. Ook zijn de eindbazen meer onvoorspelbaar en moet je ze vaak meer dan drie keer raken.

Daarnaast zijn er nog kremcoins en DK-munten te verdienen, die het aantal uren gameplay verhoogt. Als je alle kremcoins vindt, krijg je toegang tot een geheime wereld met nog meer speelplezier. Ook de DK-munten zorgen voor extra uitdaging, in elk level is een DK-munt te vinden, maar naar mate de levels moeilijker worden, zijn ook de munten lastiger te vinden. Samengevat: DKC2 is uitdagender geworden.

Verder zijn er nog wat kleine dingetjes toegevoegd. Zo is het in sommige levels de bedoeling dat je transformeert in een dier (vogel, spin, slang) en als dier het level doorspeelt. Ook zijn er enkele nieuwe vijanden in dit spel te vinden die het je wat moeilijker maken. Het enige minpunt is het ontbreken van Donkey Kong. Hiervoor in de plaats is Dixie gekomen, het apenmeisje dat de levels soms makkelijker maakt doordat ze kan vliegen.

Donkey Kong Country 2 snes review wereld-boot

Conclusie

Donkey Kong Country 2 heeft zijn voorganger op elk punt verbeterd. Zo zijn de aspecten als verslavende multiplayer, hulp van grappige dierenvrienden, mooie levels, goede muziek en de humor van Cranky weer volop aanwezig. Daarnaast is het enige minpunt weggewerkt, de iets te gemakkelijke gameplay. Dus dat de bekendste Kong niet speelbaar is, vergeet je tijdens het spelen van deze game al vrij snel.

Eindscore SNES review Donkey Kong Country 2

Graphics
30/30 – De graphics blijven schitterend.
Muziek
20/20 – Muziek die extra sfeer geeft aan de werelden.
Gameplay
46/50 – Goede gameplay. Leuker, beter en gevarieerder dan deel 1.
Overall
96/100 – Wederom een game die je niet mag missen!
Donkey Kong Country 2 snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like