SNES review Civilization

Civilization, een hit op de pc, ook op de SNES?

Over Civilization

Naam: Civilization [USA]
Release: 1994
Ontwikkelaar: MicroProse
Genre: Simulatie

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Simulatie.

Civilization voor de pc is een klassieker. Iedere nieuwe game waarbij je een beschaving moet opbouwen en naar glorie moet brengen wordt steeds met deze game vergeleken. Deze game kwam echter al in 1991 uit. Pas drie tot vier jaar later kwam die opnieuw uit voor de SNES, die meer rekenkracht heeft dan de pc’s uit 1991.

snes review Civilization ermelo(name)

Bij Civilization is het de bedoeling om een beschaving op te bouwen door het bouwen van steden, verslaan van concurrerende volkeren en het ontdekken van nieuwe technologieën. Het spel begint dan ook in de steentijd en eindigt met een technologie die het mogelijk maakt om een ander sterrenstelsel te bevolken. Heb je deze laatste technologie ontdekt, win je het spel, maar aan jou is dan de keuze om de huidige wereld te veroveren en de overgebleven volkeren af te slachten met superieure wapens en gevechtseenheden. Ook is er de mogelijkheid om wonderen te onderzoeken die speciale bonussen opleveren voor je volk, zoals een algehele verlaging van corruptie of extra inkomsten uit handel.

Graphics

snes review Civilization ermelo

De graphics zijn van acceptabel niveau. Alles is redelijk uit elkaar te houden. Het is duidelijk wat bergachtig is, en wat bosachtig. De animaties daarentegen zijn wat krakkemikkig, als ze er al zijn. De eenheden (vierkante blokjes met verschillende poppetjes erop gekrabbeld) bewegen van vakje naar vakje op een denkbeeldig rooster. Ook de ‘gevechten’ zijn niet meer dan dat het ene blokje in het vakje komt van het andere, waarna één van de blokjes verdwijnt. Dit is gewoon zwaar onvoldoende, en het is zo’n beetje het enige bewegende in de wereld, op het deinen van het water na.

Muziek

snes review Civilization worldscreen

De muziek in de game is goed. Op het moment dat het spel zich afspeelt in de oudheid, klinkt de muziek ook zo, naarmate dit opschuift evolueert de muziek ook wat mee. Het echte imperiumgevoel wordt goed opgewekt door de game. Helaas valt de muziek toch wat in de herhaling, maar is niet vervelend om naar te luisteren. De geluiden zijn aardig te noemen, niks bijzonders aan, maar zeker ook niet irritant.

Gameplay

Het spel speelt niet geweldig. Deze game is eigenlijk alleen fatsoenlijk speelbaar als je een muis tot je beschikking hebt. De reden hiervoor is dat elke eenheid bestuurd moet worden. Gebeurde dit in de pc-versie makkelijk met de Numpad met je rechterhand, bij de SNES ontbreekt dit. Wat hierop bedacht is, is wel slim verzonnen, maar de snelheid verdwijnt er ook door. Elke keer als een eenheid aan de beurt is om een ‘actie te maken’ (bewaak, beweeg, bescherm e.d.) komt er een menu links in je beeld te staan met de verschillende mogelijkheden. Het is dus veel klikwerk, wat niet te doen is als je enkel een SNES-controller tot je beschikking hebt( in ieder geval zo dat er een beetje vaart in blijft).

snes review Civilization goddess

Het spelconcept is verder gewoon intact gebleven ten opzichte van de pc versie, die stond als een huis. Overigens viel me op dat een favoriet onderdeeltje uit de SNESversie is verdwenen, in de pc versie was het mogelijk om, als een soort bonus, een kasteelonderdeel naar keuze te laten verbeteren en te vergroten. Dit onderdeel had niks met het spel zelf te maken, maar was wel een grappig extraatje.

snes review Civilization superior

Het spel heeft ook nog steeds zijn hoge replaywaarde, elke keer is het anders. Er is de mogelijkheid om op de Aarde te spelen, maar ook op een willekeurige gerenderde wereld. Het leuke van beiden is, dat het anders speelt, op de Aarde weet je waar je heen moet om de Russen aan te vallen, op een willekeurige wereld is het ontdekken van de wereld een stuk leuker.

Conclusie

Civilization kan na drie jaar niet opnieuw in de boeken als een van de beste spellen ooit. Ondanks het nog steeds zeer goede spelconcept vertoond het spel teveel mankementen om een klassieker te zijn, of zelfs maar in de buurt te komen. De graphics zijn te mager om het spel te redden, waarbij al afbreuk is gedaan aan de gameplay en de muziek zich gaat herhalen na verloop van tijd.

Eindscore SNES review Civilization

Graphics
12/30 – Matige graphics en nog matrigere animaties, als ze er al zijn.
Muziek
13/20 – Goede muziek, alleen nogal veel herhaling.
Gameplay
35/50 – Aardige gameplay, maar helaas is de besturing alleen doenbaar met een muis.
Overall
60/100 – Was het op de pc een klassieker, op de SNES beslist niet. Het spel is grafisch niet goed en de besturing is nogal traag.
Civilization snes review scsorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Simulatie.

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

0 thoughts on “SNES review Civilization

  1. SNES Mouse - Muis voor de Super Nintendo - Nintendoweb

    […] Civilization  […]

Leave A Comment

You May Also Like