SNES review Chrono Trigger

Chrono Trigger is een RPG die tot de beste spellen op de Snes behoort. Dit is makkelijk gezegd, maar het spel bewijst dat door vandaag de dag nog erg verslavend te zijn.

Over Chrono Trigger

Naam: Chrono Trigger [USA]
Release: 1995
Ontwikkelaar: Squaresoft
Genre: RPG

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Role Playing Game.

snes review chrono trigger indeverdrukking

De protagonist van Chrono Trigger is Crono. Dit stille hoofdkarakter is de sleutel van het verhaal en je zal hem grotendeels van de game besturen. Crono wordt wakker gemaakt door zijn moeder, omdat hij anders het daglicht nooit zal zien. Hij gaat naar een vriendin die op een feest op het dorpsplein een show geeft van haar teleportmachine. Onderweg stuit Crono op een meisje die al snel bij je party voegt. Dit meisje Marle, heeft een speciale halsband die wordt doorgegeven door de koninklijke familie van het land waar Chrono Trigger zich bevindt. Wanneer Crono en Marle bij Lucca (Crono’s vriendin) komen, mogen ze een testritje maken in de teleportmachine. Uiteraard gaat dit mis en zullen onze karakters door de tijd moeten reizen om Marle te redden. Wanneer dit is gelukt lijkt het spel qua verhaal in elkaar te vallen, maar kort na de reddingspoging zorgt een plotwending ervoor dat je weer op het puntje van je stoel zit om dit spel verder te spelen.

Graphics

snes review chrono trigger vleermuis

De sfeer die Chrono Trigger uitademt is geweldig. Op het ene moment vecht je in de sneeuw tegen grote monster op het andere moment moet je in de verre toekomst een robot activeren. De basis van Chrono Trigger is dan ook tijdreizen. Er zijn verschillende tijdzones in het spel die variëren tot 65 miljoen jaar voor Christus tot het jaar 2300 in de toekomst. Hierdoor bestaat je party ook uit verschillende personages met ieder een eigen goed uitgewerkte verhaallijn en andere tijdzone. Het kan vaak zat voorkomen dat je vastzit in een gebied omdat je simpelweg alles al hebt gedaan wat er te doen valt. Dan is het meestal in een andere tijdzone op een bepaalde plek iets veranderd zodat het verhaal weer verder wordt ontrafeld.

snes review chrono trigger skelet

Dat de look van Chrono Trigger nu achterhaald is mag duidelijk zijn. Maar het haalde wel veel uit de Snes Cartridge. De World Map waarop je naar een stad of kasteel loopt is best wel simpel maar met genoeg details zodat jezelf ook het idee hebt dat je ergens komt door alles uit te zoeken. De 2D setting waarop Chrono Trigger is gebaseerd wordt soms weggenomen als je gaat racen op een Jetbike bijvoorbeeld. Het beeld draait om de speler heen waardoor je toch dat extra gevoel van die derde dimensie krijgt. Als je in gevechten een Tech uitvoert dan spat er een regenboog van kleurenpaletjes over je scherm. Ik weet niet waarom ze voor dit psychedelische effect hebben gekozen maar het komt zeker tot zijn recht en geven je het gevoel dat je acties effect hebben.

Muziek

De muziek van Chrono Trigger is verzorgd door Mitsuda, bekend van Secret of Mana en Saga Frontier. Hij werd bijgestaan door Uematsu, die bijna de hele Final Fantasy Serie voor zijn rekening heeft genomen. Dat ze goed werk hebben afgeleverd valt niet te ontkennen. Alle karakters hebben een eigen thema en verschillende tijdzones hebben een geluid dat erg goed erbij past. In het begin van het spel hoor je op het festival echt van dat kermismuziek waardoor je meer zin krijgt om de vele minigames die er zijn te spelen. De gevechten worden opgezweept met een opdringerig deuntje dat het eigenlijk zonde is dat het gevecht ophoudt en dus de gevechtsmuziek.

snes review chrono trigger party

De geluidseffecten die erin zitten zijn erg verschillend. Een zwaard maakt een echt hak geluid wanneer je iets raakt. Een kruisboog hoor je echt afschieten en iets raken hierdoor. Buiten of in een gevecht begroeten de monsters je ook eerst met een gegrom of gegil om zo je te laten weten dat ze je hebben gezien. Het leukste effect is nog wanneer een kikker je begroet met een kwakkend geluid en vervolgens ook weer met hetzelfde soort geluid afscheid van je neemt. Dit zijn kleine details maar ze zijn wel erg goed uitgewerkt.

Gameplay

Het Battle-Systeem van Chrono Trigger is Turn Based. Wachten op je balkje dat langzaam vol wordt en vervolgens een actie doen. Dit is erg langdradig maar om verschillende redenen valt deze eeuwenoude speelwijze voor RPG’s niet eens op. In Chrono trigger heb je een party van maximaal 3 karakters die jezelf aanwijzingen geeft hoe en wie ze moeten aanvallen. Door simpel “Attack” te kiezen zal er worden aangevallen met een wapen dat je karakter heeft. Niets bijzonders dus. Echter elke karakter uit deze game heeft Tech’s . Tech’s zijn speciale bewegingen die meer schade toebrengen aan een vijand of meerdere vijanden tegelijkertijd kunnen beschadigen.

snes review chrono trigger liggend

Naarmate je meer Tech Points verdient door vijanden te verslaan zul je voor iedere karakter nieuwe Tech’s leren en combineren. Als karakters een bepaalde Tech hebben geleerd dan zal er een Dual Tech ontstaan. Dual Tech’s zijn aanvallen van twee karakters en zorgen voor extra schade. Dit gaat meestal gepaard met mooie animaties die de aanval ook echt krachtige laten overkomen. In het latere stadium van het spel komen de Triple Tech’s aan het licht. Deze aanvallen waarin je eigen gehele party in betrekt zijn de machtigste aanvallen in het spel. Door het aantal bespeelbare karakters in het spel zijn de combinaties van Tech’s erg groot en afwisselend.

Conclusie

Chrono Trigger boeit zo dat ik elke keer weer vrolijk overnieuw begin met spelen. Het is van de beste Snes RPG’s en volgens vele een van de betere RPG’s ooit gemaakt. Beeld, geluid en sfeer zijn perfect in elkaar gemixt en er ontstaat een waar sprookje zonder dat je het zelf door hebt. Want de gevechten zijn erg verslavend en leuk door de Tech’s en Magic. Een aanrader dus.

Eindscore SNES review Chrono Trigger

Graphics
27/30 – Door een sfeervolle en kleurrijke setting een van de betere grafische spellen in een SNES-game.
Muziek
20/20 – Alsof er een orkest in je televisie zit.
Gameplay
50/50 – Geen minpunt op dit gebied te ontdekken.
Overall
95/100 – Verplichte kost voor de RPG liefhebber.
Chrono Trigger Snes review

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Role Playing Game.

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like