SNES review Bust-a-Move / Puzzle Bobble

Er zijn heel wat Bust-a-Move’s uitgebracht, maar slechts eentje op de Super Nintendo. Een leuk puzzelspelletje?

Over Bust-a-Move / Puzzle Bobble

Naam: Bust-a-Move [USA] en Puzzle Bobble [PAL] zijn dezelfde games.
Release: 1995
Ontwikkelaar: Taito
Genre: Puzzel

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Puzzel!

In Bust-a-Move spelen de sterren van het NESspel Bubble Bobble de hoofdrol. Te weten Bob en Bub. Er zit niet echt een verhaal in het spel, maar dat heeft ook niet echt veel toegevoegde waarde bij een puzzelspel.

Bust-a-Move recensie

snes review bust-a-move bub

Wat is eigenlijk de bedoeling in dit puzzelspel? Je bestuurt als het ware een ballenschieter. De bal die je wegschiet stopt zodra ze tegen een andere bal aankomt of als ze tegen het dak van het speelveld aankomt. Zodra je 3 of meer kleuren op een rij hebt, valt die rij weg. Op deze manier moet je doorgaan tot je alle ballen op het speelveld hebt verwijderd. Naast de onder andere blauwe, paarse, gele, oranje en rode ballen, kom je ook nog andere ballen tegen. Onder andere bomballen, bliksemballen en waterballen.

snes review bust-a-move bom

De eerste paar levels zijn makkelijk, maar naarmate het spel vordert, zit je als speler met je handen in het haar. Het is dan ook handig een paar eierdozen tegen je muur aan te plakken, zodat je buren geen last hebben van je gescheld. Want hoe langer je over een level doet, hoe lastiger het wordt. Zo raak je het overzicht kwijt omdat het hele speelveld vol is met ballen. En komt de muur naar beneden, zoals in figuur 5. Kortom, na verloop van tijd kan je geen zet meer doen en ben je: GAME OVER.

Muziek

Tijdens de levels krijg je steeds hetzelfde achtergrondmuziekje voorgeschoteld. Ten eerste komt dit de afwisseling niet ten goede. Ten tweede is het natuurlijk erg irritant als je dat liedje nou net niet zo lekker vindt klikken. Op zich klinkt de achtergrondmuziek nog redelijk goed. Een blij deuntje, dat de eerste paar uren spelen niet gaat irriteren, maar na verloop van tijd wel.

snes review bust-a-move een level

De effecten zijn ietsjes beter. In het begin krijg je met een piepstemmetje “go” te horen. Ook het afschieten van de ballen klinkt redelijk. Maar al met al valt het geluid dus erg tegen.

Graphics

snes review bust-a-move nogeenlevel

Alles ziet er duidelijk uit; Je ziet goed wat je doet en wat je kan doen. Uiteraard zijn het geen Donkey Kong Country graphics, maar het gaat bij puzzelspellen om de gameplay. Na een aantal levels verandert de achtergrond, maar verder is er niets opvallends of tegenvallends aan grafische weergave van dit spel.

Gameplay

Het spel heeft veel te bieden. Naast de 1-player mode die maar liefst 100 levels bevat, is er ook nog de mogelijkheid om tegen elkaar te spelen(met twee spelers dus) en om records neer te zetten. De 1-player mode heeft het meest te bieden. In de eerste levels leer je al spelende wijs de basis van het spel. Zo leer je alle ballen herkennen, maar leer je ook de ballen te schieten waar je ze wilt.

Dit vind ik een groot pluspunt uit het spel. In tetris, een ander bekend puzzelspel, moet je kijken waar je de blokjes moet neer laten komen. In Bust-a-Move moet je dit ook doen. Echter, de speler moet ook de bal plaatsen. En hiervoor is extra oefening nodig en dat betekent extra speelplezier.

snes review bust-a-move ohoh

Persoonlijk vind ik deze game dan ook beter dan Tetris, aangezien je naast het denken ook nog moet trainen in het wegschieten van de bal. De bedenkers van dit spel waren dus uiterst creatief en hebben met bust-a-move echt iets nieuws neergezet.

De vs-mode is helemaal leuk, omdat je dan ook aan je vrienden kan laten zien hoe goed of slecht je wel niet bent. Het spel in een half uurtje uitspelen zal je dus niet lukken. Urenlang speelplezier.

Conclusie

Op muzikaal gebied schiet dit spel tekort. Ook de graphics zijn niet wonderbaarlijk. Gelukkig maakt de gameplay het meer dan goed. Dit is zo’n spel dat je keer op keer kan spelen, zonder dat het gaat vervelen.

Eindscore SNES review Bust-a-Move / Puzzle Bobble

Graphics
18/30 – Niets speciaals, maar ook niets tegenvallends.
Muziek
10/20 – Een minpunt van dit spel. Had beter gekund en misschien zelfs gemoeten.
Gameplay
45/50 – Weer eens wat anders dan Tetris, een zeer leuk concept.
Overall
73/100 – Een erg leuk puzzelspel waar de puzzelliefhebber zich vele uren mee kan vermaken.
bust-a-move puzzle bobble snes review

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Puzzel!

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like