SNES review Bubsy

Bubsy een een platformgame voor de Super Nintendo. Een leuke game?

Over Bubsy

Naam: Bubsy
Release: 1993
Ontwikkelaar: Accolade
Genre: Platformer

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer.

snes review bubsy intro

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was kerstmis 1994, het sneeuwde buiten en natuurlijk deden wij, net als elk ander gezin, aan cadeautjes. Een briefje met mijn naam was als laatste overgebleven. Ik maakte het open en er stond een tekst op (er zit nog een ‘kleine’verrassing in de kast). Mijn moeder deed de kast open en haalde daar een groot, vierkant pakket tevoorschijn: mijn eerste contact met de SNES, en die met Bubsy, dit was het spel wat ik samen met Mario Kart voor het eerst mocht spelen. Een positieve ervaring, al zeg ik het zelf.

Die avond ging ik, bij mijn oma, met Bubsy aan de slag. Een kat, oranje-bruingekleurd die vooral de humor (al was het Engels gesproken) in huis moest halen. Het was een actie-platformadventure die je door tientallen verschillende levels sleepte. Gekluisterd aan het beeld zat ik dit leuke, maar toch aardig moeilijke spelletje te spelen. De moeilijkheidsgraad was toen het enige kritiekpunt (als beginnende gamer is dit vrij logisch).

Graphics

snes review bubsy 3

De graphics zien er al vrij strak uit voor een SNES-adventure game. Veel verschillende vrolijke, frisse kleuren kenmerken de game. Pixelige beelden zijn niet te ontdekken. Voor de duidelijkheid, we spreken hier over een beginnende 2D SNES game, meestal is er dan sprake van slechte graphics. Dit maal waren deze niet te bespeuren en dit maakte het toch wel een plezier voor menige gamer.

Geluid

snes review bubsy 1

Over de muziek kan vrij weinig verteld worden. Het zijn leuke deuntjes, als je het spel voor het eerst speelt. Maar hier komt dan ook een groot minpunt: door de vele keren dat je afgaat, wordt je telkens weer geconfronteerd met die muziek, die na honderd keer niet zo catchy meer is als toen hij eerst was. Je kunt het ook vrij irritant noemen.

Gameplay

Een lamme duim krijg je zeker wel van deze game. Twee toetsen overheersen, het enige wat je doet is springen, springen, springen, lopen, vijanden ontwijken, en je laten meespelen door de prachtige omgevingen, de omvangrijke, kleurrijke en vooral uitgebreide levels. Want er zitten veelvuldige geheime plekken in, waar je levens of andere handige dingen aantreft. Niet innovatief, wel erg leuk. Er is geen sprake van save-opties, waardoor je elke keer als je dood gaat (je begint met 3 levens) weer aan het begin van het level moet beginnen.

snes review bubsy 2

Wel werkt men met levelpasswords. Na het krijgen van deze game is mijn mening toch wel aanzienlijk veranderd. Engels kon ik toen nog niet, nu kan ik de humor er zeker wel van inzien. Ook mijn mening over de moeilijkheidsgraad is veranderd. Voor zeer jonge gamers is dit een moeilijk spel, voor de wat ouderen wordt het pas echt leuk. Confrontaties met vele verschillende gangen in een achtbaanlevel, de mogelijkheid om een trein te laten stoppen in het Grand canyon level, het wordt meer een uitdaging.

Conclusie

Bubsy heeft een goede game achtergelaten met de SNES, waardoor ik de retrogames meer ben gaan waarderen. Voor verzamelaars is dit een leuke aanvulling.

Eindscore SNES review Bubsy

Graphics
26/30 – Zeer goed voor een beginnende SNES-game. Mooie, kleurrijke omgevingen zorgen voor ene lust voor het oog
Muziek
11/20 – In het begin zeer leuk en meeslepend, later erg irritant.
Gameplay
42/50 – Niet innovatief, wel erg leuk. Ook de humor zorgt voor leuke momenten.
Overall
79/100 – En dit is dan ook precies het cijfer wat bestemd is voor deze game. Niet een topper, ook geen slechte game, meer een goede middenmoter. Een goede SNES platformer.
bubsy scorekaart snes review

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Platformer.

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like