SNES review Arkanoid: Doh It Again

Het concept kennen we allemaal wel. Via een balkje het balletje het spel intikken en dan hopen dat je alle blokjes weet weg te spellen. Het heeft iets weg van flipperen en tennis.

Over Arkanoid: Doh It Again

Naam: Arkanoid: Doh It Again [PAL]
Release: 1997
Ontwikkelaar: Taito
Genre: Puzzel

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Puzzel!

snes review arkanoid round10

Heeft het puzzelspel iets weg van tennis? Ja, want als je het balletje terug in het spel brengt, komt ze toch weer terug. En met flipperen mag de bal niet in het gat vallen. Je bent dus een soort keeper, die probeert alle balkjes weg te spelen. Misschien overbodige informatie, gezien het feit dat dit concept in het Atari-tijdperk geïntroduceerd(zie plaatje hieronder). Maar nu nog wordt dit concept uitgebuit, dat lijkt toch vreemd.

superbreakout

Arkanoid zelf, overduidelijk een kloon van breakout (zie boven), kent ook al een historie. Het spel werd namelijk als een keer op de NES uitgebracht onder de naam, hoe kan het ook anders: Arkanoid. Echter, Atari heeft Taito (de makers van Arkanoid) nooit aangesproken op het gebruik van het Super Breakout idee. Kortom, na het spel op de NES te hebben uitgebracht, kreeg de SNES later ook een release van Arkanoid met de ondertitel “Doh It Again”.

Graphics

snes review arkanoid round62

De grafische weergave van het spel is redelijk te noemen. Het ziet er allemaal vrij standaard uit, omdat het geen zin heeft om groots uit te pakken met spellen van dit genre. Een achtergrondfiguur zorgt voor de afwisseling, maar daar is het wel mee gezegd. Soms zijn er zelfs levels die niet zo prettig kunnen zijn voor de ogen door de iets te kleurrijke graphics. Want dat moet wel gezegd worden; Het hele spel ziet er kleurrijk uit. Zo hebben de blokjes verschillende kleuren om het onderscheid tussen de verschillende soorten te benadrukken. Niets nieuws onder zon, maar wel voldoende voor een goede uitstraling.

Geluid

Er is weinig geluid. De speler moet het doen met een muziek die te horen is aan begin, na het uitspelen van een level en tijdens het verhaal, maar voor de rest is het spel niet voorzien van muziek. Natuurlijk hebben de makers van het spel wel geluidseffecten toegevoegd. Blip, Bleep zijn geluidjes die je hoort zodra je de verschillende blokjes weet te raken. Over het algemeen zijn dit middelmatige geluidjes, maar gelukkig klinkt het wel lekker retro. Kortom, de muziek haalt je niet over tot het uitvoeren van een dansje, maar het kan er wel mee door.

Gameplay

Een simpel spel als Arkanoid blijkt een plot te hebben. Als speler ga je in de ruimte namelijk op zoek naar een planeet om op te leven. Helaas wordt je tegengewerkt door vijanden en moet hij dus langs blokjes die door “Doh” zijn geplaatst. Het balkje is dus een schip die balletjes terugkaatst. Niet echt een verhaal dus waar je als reviewer veel woorden aan vuil moet maken.
Veel opties zijn er niet; 1-player, 2-player en een mode waar je zelf levels kan creëren. Veel verschil zit er niet tussen de 1-player en 2-player mode. Bij de 2-player mode is er nog een (fictieve) tweede speler waardoor je meer kans hebt om het spel uit te spelen. Als derde zit er nog een leuke mode in om zelf speelvelden te maken, zodat je jezelf op de proef kunt stellen met levels die van jouw artistieke hand komen.

Dan de gameplay. Het spel is eigenlijk niets meer dan een remake van een leuk idee. Echter, deze remake blijkt wel erg leuk te zijn. Dit komt doordat er verschillende dingen zijn toegevoegd. Zo zijn er 99 levels (exclusief die zelfgemaakte) die je als speler kan uitspelen. Elk ronde heeft zo zijn eigen struikelblokken en dit houdt het spel erg afwisselend. Ook de bazen die je regelmatig tegenkomt zorgen ervoor dat dit spel niet snel stof zal gaan vangen. Een baas schiet projectielen op jouw schip die je moet ontwijken, terwijl je ondertussen met het balletje de baas moet raken.

snes review arkanoid balletjesbaas

Daarbij komt dat je een ronde niet zomaar uitspeelt, omdat je gedwarsboomd wordt door vijanden die je balletje kunnen inslikken of kunnen terugkaatsen. Gelukkig kom je ook enkele powerups tegen. Zo kan je balkje breder worden, kan je een statisch veld creëren waardoor je als het ware een extra leven hebt, of verandert je balkje in een vechtmachine doordat je blokjes kan wegschieten. En zodra je dit spel gaat spelen, kom je nog meer mogelijkheden tegen. Dit kan dus leiden tot een verslaving, want ook al is het idee gestolen, als je het voor het eerst speelt kan dit erg verslavend zijn.

Helaas gaat het balletje wel een beetje langzaam rond. Het grote minpunt Arkanoid’s NES-voorganger was dat het balkje te sloom reageerde, dus waarschijnlijk hebben ze daarom het balletje langzamer gemaakt. Doordat je als speler ook met L en R het balkje sneller kan bewegen, wordt het uitspelen van sommige levels een eitje.

snes review arkanoid round99

Gelukkig krijg je, mocht je onverhoopt “doodgaan”, een password. Hierdoor kan je gewoon weer bij de ronde beginnen waar je was “gesneuveld”. Ook dit zorgt ervoor dat het spel makkelijker is uit te spelen. Tenslotte moet ik nog even melden dat er enkele fouten in het spel zitten. Er is namelijk een kans dat je balletje een bepaalde baan krijgt tussen twee of meerdere blokjes die niet kapot kunnen gaan (de gele). Hierdoor blijft het balletje steeds dezelfde weg afleggen en kan je als speler wachten totdat je een ons weegt. Resetten is dan de enige optie. Ook schijnt het voor te komen dat een balletje door een blokje heen kan gaan zonder te raken. Als derde fout wil ik nog melden dat level 33 en 66 identiek zijn en elkaar. Deze fouten wijzen wellicht op het feit dat dit een vluggertje was van de makers om de kas nog wat te spekken.

Conclusie

Kortom: Vrij kleurrijke graphics, het middelmatige geluid en de vrij eenvoudige gameplay maken dit spel tot een subtopper. Het is natuurlijk geen origineel idee, maar mocht je dit spel nog nooit gespeeld hebben of zit je nog te aarzelen, zorg dan dat je deze game een beetje goedkoop op de kop weet te tikken.

Eindscore SNES review Arkanoid

Graphics
18/30 – Voldoende, maar niet meer dan dat.
Muziek
12/20 – Geen achtergrondmuziek en wat middelmatige geluidseffecten.
Gameplay
36/50 – Een verslavend oud idee dat is uitgewerkt met enkele toevoegingen, maar jammer genoeg ook met enkele fouten.
Overall
66/100 – Een idee dat is uitgewerkt tot een eenvoudig leuk spel.
arkanoid snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Puzzel!

Heb je deze game zelf gespeeld? Vragen? Of gewoon een opmerking over deze game of recensie? Laat hieronder dan een reactie achter!

0 thoughts on “SNES review Arkanoid: Doh It Again

  1. SNES Mouse - Muis voor de Super Nintendo - Nintendoweb

    […] Arkanoid – Doh It Again  […]

Leave A Comment

You May Also Like