SNES review Alien versus Predator

De Alien en Predator films en comic books zijn heel bekend geworden, en daar hoort natuurlijk de nodige merchandise bij. Onder deze merchandise verschijnen nog steeds videogames ook van deze wezens, en soms vechten ze het wel eens uit tegen elkaar ook. Dat deden ze ook in 1993 op de Super Nintendo, namelijk in het spel Alien versus Predator.

Over Alien vs Predator

Naam: Alien versus Predator
Genre: Beat-’em-All
Release: 1993
Ontwikkelaar: Activision

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Beat-’em-All!

snes review alien vs predator screen introscherm

De Aliens zijn xenomorph wezens met een wel heel speciaal vermogen, hun bloed bestaat uit giftig zuur dat zelfs door de dikste muren kan dringen. Ze zijn de ultieme levensvorm volgens velen, en zijn ook haast perfecte moordwapens door hun gevaarlijke staart en hun tweede mond. De Predators daarentegen zijn eerder humanoid te noemen, ze bewegen zich voort als een mens en maken ook gebruik van wapens tijdens hun jacht… Hun jacht op de prooi die vaak mensen zijn, maar ook Aliens. Predators kunnen onzichtbaar worden, en zijn in tegenstelling tot de Aliens vaak alleen op pad. Ze verschenen elk in hun eigen films, maar vochten het al uit tegen elkaar in comic books en nu sindskort ook in de film Alien versus Predator. Maar wij keren terug in de tijd naar het jaar 1993, toen verscheen Alien versus Predator namelijk op de Super Nintendo in Amerika…

Verhaal Alien versus Predator

Het verhaal van Alien versus Predator is aardig simpel. We bevinden ons in het jaar 2493. De kolonisten van de vierde planeet van Vega vinden een ondergrondse grot met daarin indrukwekkende eieren. Zonder enige twijfel onderzochten ze die eieren, maar voor ze het wisten werden ze aangevallen door vreemde wezens die in die eieren zaten… Zo begin de Alien invasie in deze kolonie. Tot plots een ruimteschip voorbijkwam en landde op één van de planeten van Vega, de mensen werden geconfronteerd met nog een buitenaards wezen. Maar deze bleek een vorm van intelligentie te bevatten en ook was hij uitgerust met hoogstaande technologische wapens, de mens ontmoette de Predator. Het wezen was er oorpsronkelijk om op mensen te jagen, maar hij zag meer prooi in de Aliens en zo begon zijn missie om al deze wezens uit te roeien tot de laatste telg. Jij kruipt in de huid van de Predator tijdens deze SNES game, en zo kan de jacht gaan beginnen.

Start van Alien versus Predator: Beat ‘Em All!

snes review alien vs predator screen 3

Als we het spel opstarten zien we dit verhaal ook iets uitgebreider in de vorm van een introfilmpje, allemaal stilstaande beelden weliswaar met de tekst eronder. Wanneer we in het menu belanden kunnen we wat optie’s gaan aanpassen maar wij gamertjes willen natuurlijk zo vlug mogelijk beginnen met het spel. Alien versus Predator is een beat-’em-all, dit houdt in dat we door de levels lopen en intussentijd alle vijanden afmaken die we tegenkomen en dat zullen er heel wat zijn. Bekendere games in dit genre zijn bijvoorbeeld Double Dragon, Battletoads, Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game… Nou is het niet zo dat onze Predator maar één move heeft om zijn vijanden uit te schakelen, hij heeft er wel een aantal die allemaal van pas zullen komen tijdens dit spel.

Door simpelweg een aantal keer op de Y-knop te drukken zal je de Aliens in elkaar rammen met je vuisten in een combo van een viertal moves. Dit gaat echter niet zo simpel, want onze vijanden slaan natuurlijk terug. Aliens slaan nogal vaak terug met hun staart, wat hard aankomt en je vliegt meteen ook een stuk verder. Dit maakt het nu niet zo simpel om constant die combo uit te voeren, dus krijgt onze Predator nog wat andere bewegingen om ze in elkaar te slaan. Met de schouderknop kan je namelijk een slidekick doen, hiermee glijdt de Predator over de grond en zal hij Aliens die in zijn pad staan omverleggen. Deze move is ook uitermate handig om eieren kapot te maken en om Chestbursters (de babyfase van een Alien zeg maar) te verslaan want die liggen laag over de grond.

Gameplay: Rammen maar

Je kan die wezens ook gaan vastpakken en ze zo zonder tegenstand in elkaar gaan rammen of ze weg te gooien, dit is handig als je je vijanden aan één kant wil krijgen om je dan te fixeren om andere aanvallen. Luchtaanvallen zijn ook aanwezig, en die zullen ook handig van pas kunnen komen in dit spel. Als laatste hebben we ook nog het schouderkanon van de Predator, wie de films heeft gezien weet wel wat ik bedoel. Deze activeer je met de X-knop, rechtsbovenin het scherm zien we een balk die oploopt als we die knop ingedrukt houden. Hoe voller de balk is, hoe krachtiger het kanon zal worden. Let wel op, als de balk helemaal vol is zal de Predator een soort van supermove uitvoeren die weliswaar wat van zijn eigen levens afslaat ook. Onze eigen levensbalk zien we bovenaan links het scherm, naast ‘P.Power’. Eronder staat ook ‘A.Power’, dit zal de levenspunten weergeven van de Aliens waar je tegenover zal staan.

snes review alien vs predator screen 4

De levels zijn meestal opgebouwd uit een hele weg vol Aliens en Chestbursters die je zullen proberen te verslaan, met op het einde een baas die heel wat tegenstand kan bieden. De eerste is niet zo moeilijk te verslaan, maar voor de andere moet je toch wel de truc kennen wil je niet afgaan als een gieter in dit gevecht. Gewoon erop los rammen zal dus niet lukken, bij deze heb je tactiek nodig. De Aliens zelf zijn er in aardig wat soorten, het jammere is alleen dat het meestal dezelfde sprites zijn met simpelweg een andere kleur. Voor zover ik weet zijn er maar twee à drie soorten sprites van de Aliens (bazen niet meegerekend natuurlijk), en zien we de rest gewoonweg in een ander kleurtje verschijnen. Dit is echt jammer, een beetje meer variatie had wel gekund vind ik. Maarja… De gameplay is enkel voor de liefhebbers weggelegd, wie niets met beat-’em-alls heeft moet dit spel zeker links laten liggen of je moet een grote fan zijn van de Aliens of de Predators.

Graphics Alien vs Predator

snes review alien vs predator screen 2

Laten we even een kijkje gaan nemen naar de graphics nu. Deze zijn eigenlijk helemaal niet spectaculair ofzo… Zoals ik al zei worden vaak dezelfde sprites gebruikt, en echt vloeiend zijn de bewegingen nu ook weer niet. De bazen zien er dan wel weer imposant uit, en de art tijdens de cutscenes is ook aardig mooi in elkaar gestoken. De Predator zelf is ook niet zo spectaculair weergegeven, heel veel sprites werden niet gebruikt voor de bewegingen enzo… Wie een goede grafische Alien versus Predator beat-’em-all wil moet maar eens op zoek gaan naar Aliens versus Predator voor de arcadehallen, want dat ziet er een stuk beter uit. Deze verscheen in 1994 en dit kon de SNES zeker ook aan. Dat zorgt er wel wat voor dat de eigenlijke SNES game er wat slecht uitziet, en het leveldesign brengt daar niet veel verandering in. Het geluid is wat we kunnen verwachten van een dergelijke game, ophitsende muziekjes tijdens de levels. Mij irriteerden ze niet want ik hou wel van zulke muziek tijdens games, maar voor sommigen zal het wel wat eentonig overkomen vrees ik. De geluidseffecten zijn wel aardig gedaan, we horen de Predator soms brullen en de Aliens krijsen.

Conclusie

Al met al is Alien versus Predator een zeer middelmatige Super Nintendo game om eerlijk te zijn. Enkel liefhebbers van het genre of van de wezens zullen hier wat in zien denk ik. De gameplay is aardig maar brengt niet echt iets nieuws toe aan het genre, en de liefhebbers zullen hem natuurlijk wel meerdere malen willen spelen. De moeilijkheidsgraad ligt wel aardig hoog als je het spel op Medium zet, wat toch mooi is meegenomen. De graphics zijn niet echt super, de Super Nintendo kan zoveel beter met die games uit die periode… Het geluid is passend bij het spel en zo hoort het ook, maar sommigen zullen er zich waarschijnlijk wel aan irriteren..

Eindscore SNES review Alien versus Predator

Graphics
17/30 – Het kan zoveel beter, en het gebruik van dezelfde sprites met andere kleurtjes komt toch wat lui over van de ontwikkelaars.
Muziek
16/20 – Het brengt iets toe aan de sfeer van het spel, en de geluidseffecten zijn wel aardig gemaakt.
Gameplay
34/50 – Het spel speelt wel lekker weg, maar het brengt echt niets nieuws toe aan beat-’em-alls. Enkel voor de liefhebbers dus.
Overall
67/100 – Alien versus Predator is een middelmatige game voor de SNES, die enkel voor de liefhebbers is weggelegd of voor verzamelaars van Alien en Predator spul. Grafisch gezien is het eigenlijk helemaal niet super, met het geluid zit het wel nog in orde. Benader deze game dus voorzichtig als je hem ziet liggen…
alienvspredator snes review scorekaart

Klik hier voor alle SNES reviews. Of bekijk alle games in het genre Beat-’em-All!

Heb je deze game zelf gespeeld? Laat hieronder dan een reactie achter!

Leave A Comment

You May Also Like